Hoger IQ door werkgeheugen training

Posted on 13 januari 2012

0


Uit verschillende onderzoeken blijkt dat als men het werkgeheugen traint, men soms ook hoger scoort op IQ testen. Het bedrijf Cogmed, dat computer brein-trainingen ontwikkeld heeft op haar site een overzicht van onderzoeken wereldwijd. Onderzoeksgroepen zijn soms kleine en de resultaten niet altijd eenduidig. Toch is het algemene beeld dat ad(h)d-ers er goed aan doen hun werkgeheugen te trainen.

Hoewel iedereen erop vooruitgaat met een beter werkgeheugen, profiteren Ad(h)d-ers  nog meer van de training. Omdat bij hun het werkgeheugen (korte termijn geheugen) de zwakste schakel is. Zo ook bij dyslexi en dyscalculie. Het werkgeheugen is nodig om allerlei ingewikkelde taken te volbrengen. Meestal gaat een hoog IQ wel gepaard met een bijpassend goed werkgeheugen. Maar bij adhd soms niet, er is dan nog ruimte voor groei.

Werkgeheugen is op allerlei manieren te trainen, bijvoorbeeld door het spelletje Memory of bv choreografie danspassen. Of getallenreeksen onthouden (dus eigenlijk alles wat de adhd-er haat). Het bedrijf Cogmed heeft computerspelletjes speciaal voor dit doel ontwikkeld. Afhankelijk van de sterkte van de rest van de ketting, kan er soms een grote sprong vooruit gemaakt worden in het non-verbale IQ. (het verbale IQ was al hoog bij ad(h)d-ers). Dyscalculie wordt ook in verband gebracht met een slecht werkgeheugen en dit kan met training soms ook verbeteren.

Posted in: Uncategorized