Speltherapie verbetert adhd bij kleuters

Posted on 1 juli 2014

0psychebreinVakblad Psyche en Brein heeft dit kwartaal (3e kwartaal van 2014) een heel interessante bijlage over  speltherapieen voor drie groepen kinderen met: 1. angst en paniek, 2. opstandigheid en agressie (ODD)  en 3. problemen met aandacht (adhd). Het derde artikel over adhd is geschreven door Emily Laber-Warren. Addhoc vat samen:

Voor de leeftijd van vijf worden er veel belangrijke netwerken aangelegd in het brein. Volgens verschillende amerikaanse onderzoeken blijkt speltherapie gericht op het verbeteren van bepaalde vaardigheden heel goed te werken, vooral als je vroeg begint. (Halperin 2012)

De spellen bedoeld om adhd in de kiem te smoren richten zich op: het korte termijn geheugen, het inhibitievermogen, organisatie en planning, volgorden en tijd.

De ouders moeten de speltherapie zelf thuis ook doen met hun kind elke dag. Er zijn spelletjes waarbij je het korte termijn geheugen traint zoals memory of balletje balletje, of opsommen wat je die dag hebt gedaan.  Uitgestelde beloning wordt geoefend door eerder gewonnen m&m’s opsparen en niet  meteen op te eten. Er zijn ontspanningoefeningen voor het slapen gaan en rituelen bij het opstaan. Het ”Freeze dance’ spel onderbreekt plotseling je dans. Voorheen rende een kind zomaar een drukke weg op, maar dankzij het freeze spel leerde ze te stoppen als haar moeder dat zei.

Adhd heeft weliswaar een erfelijke factor, maar de helft van de mensen ”groeit er overheen” (heeft het nog wel maar kan ermee overweg). Amerikaanse onderzoeker Halperin vergeleek adhd-ers die last bleven houden van allerlei klachten, met een groep adhd-ers die als kind erg veel last hadden, maar op latere leeftijd niet. Wat verschilde tussen deze twee groepen waren bepaalde vaardigheden. Die vaardigheden zijn nu vertaald naar speltherapieen, die kinderen liefst al voor de leeftijd van vijf gaan doen. Op die kleuterleeftijd kan het kind al wel zelf reflecteren, maar is het aanleggen van netwerken in de hersens nog in volle gang.

Bijzonder is dat de ouders zelf de speltherapie gaan geven, en ook worden ouders meer geinformeerd over wat adhd is (waarom het kind sommige instructies echt niet kan opvolgen) en wordt er gesproken met het kind over overprikkeling en zintuiglijke indrukken.

Teveel berispingen leiden tot verminderd zelfvertrouwen van het kind en tot nog irritanter gedrag. Door op een leuke manier spelletjes te spelen in kleinere stapjes waar het kind wel wat mee kan, wordt het kind trots en blij.

De speltherapie wordt door verschillende universiteiten ontwikkeld. Koop het blad Psyche en Brein voor meer info:
– New Forest programma van de Universitity of Southampton
– Groot Brittanie: Queens College/ Sonuga Barke onderzoeksteam
– In het Amerikaanse tijdschrift “‘Highlights for childeren” staan enkele puzzles afgedrukt

“”Let toch eens op!” Psyche en Brein nr.3 2014, geschreven door Emily Laber-Warren,

  • Neuropsychological Outcome in Adolescents/Young Adults with Childhood Adhd: Profiles of Persisters, Remitters and Controls. Jeffrey M. Halperin e.a. in Journal of Child Psychology and Psychiatry 49 (9), pp. 958-966 september 2008
  • Adhd without Drugs: A Guide of the Natural Care of Children with Adhd. Sanford Newmark, Brigham Distributing, 2010
  • An open trial of a metacognitive executive function training for young children with adhd. Leanne Tamm, Paul A. Nakonezny en Carroll W. Hughes in Journal of Attention Disorders. Online verschenen op 29 mei 2012.
Posted in: onderzoek