Pelsser krijgt reprimande van The Lancet.

Posted on 8 februari 2013

1


Image

Lidy Pelsser, bekend van haar ”adhd dieet” (recensie hier), is op het matje geroepen door hetzelfde vakblad dat haar onderzoek een jaar geleden publiceerde en in een klap beroemd maakte. Met de kennis van nu zou het artikel wellicht nooit gepubliceerd zijn.

Op de site van de Lancet is te lezen dat men tot de conclusie is gekomen dat Pelsser (met Buitelaar) zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Lees hieronder de mededeling op de site van The Lancet en het Volkskrant artikel.

De beschuldiging dat Pelsser geld betaald zou hebben voor de publicatie wijst de Lancet wel van de hand. Bij telefonische navraag van ADD HOC antwoord The Lancet, dat ondanks de overname van Elsevier en commercialisering van het blad, nooit geld vraagt van schrijvers. Ook neemt het blad geen donaties aan van instituties in ruil voor publicatie. Circa 5% van de ingezonden artikelen wordt gepubliceerd in het toonaangevende blad.

The Lancet, Volume 381, Issue 9863, Page 294, 26 January 2013

Pelsser LM, Rommelse NN, Buitelaar JK. Restricted elimination diet for ADHD. Lancet 2011; 377: 1568—In this Correspondence letter (May 7), the conflict of interest statement shoud have read: “LMP is franchiser of the ADHD Research Centre. In the past 3 years, JKB has been a consultant, member of advisory board, speaker, or a combination thereof for Janssen Cilag, Eli Lilly, Bristol-Myers Squibb, Schering Plough, UCB, Shire, Medice, and Servier. NNR declares no conflicts of interest.” This correction has been made to the online version as of Jan 25, 2013.

De Volkskrant bericht op 12 januari j.l. over de reprimande van Pelsser:

‘ADHD-goeroe zat fout’
De Eindhovense adhd-onderzoeker Lidy Pelsser heeft in mei 2011 verzuimd te vermelden dat ze een commercieel belang heeft bij de uitkomsten van haar onderzoek. Tot dit oordeel komt de redactie van het Britse medische tijdschrift The Lancet, waar Pelsser publiceerde over de vermeende relatie tussen voeding en de gedragsstoornis adhd. In de bewuste Lancet-publicatie over haar adhd-dieet verklaart Pelsser dat er ‘geen sprake is van belangenverstrengeling’. Dit terwijl Pelsser al jaren een onderneming runt die individuele dieetadviezen verkoopt aan kinderen met adhd.

Naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant (29 december jongstleden) gaat The Lancet in een van de komende edities wijzen op de belangenverstrengeling, meldt Lancet-redacteur Richard Turner. Ook in andere wetenschappelijke publicaties verklaarde Pelsser geen belangenverstrengeling te hebben. ‘Ik doe de dieetonderzoeken niet in mijn eigen belang, maar in het belang van mijn patiënten’, zei Pelsser eerder in de Volkskrant.

Posted in: onderzoek