ADhD ers hebben vaak ijzertekort

Posted on 12 april 2012

0Image

Even je ijzer checken zou standaard moeten zijn voor ad/hd-ers. Het is snel te verhelpen, een kleine moeite met veel effect. IJzer is nodig voor bloedplaatjes die zuurstof transporteren, onder meer naar de hersens. Maar waarom hebben juist ad/hd ers hier een tekort van?

Maar liefst 84% van Amerikaanse ad/hd kinderen heeft bloedarmoede. Dit blijkt uit het onderzoek van Konofal 2004 De kinderen zonder adhd hadden  18% te weinig ijzer in hun bloed. (minder dan 30 ng/mL). Als het ijzertekort van de adhd kinderen wordt aangevuld verbetert hun concentratie. Lees ook op adhdcafe breda site

Diverse studies op Pub Med, (online zijn hier alle amerikaanse onderzoeken omtrent gezondheid te raadplegen) komen tot dezelfde conclusie: er is een verband tussen bloedarmoede en ad/hd, waarschijnlijk omdat ad/hd ers meer ijzer verbruiken. En de ad/hd symptomen worden minder als men ijzerpillen slikt. Sommige onderzoekers hebben het ook over zink.

Waarom hebben ad/hd-ers meer ijzer nodig? Deze prangende vraag blijft onbeantwoord door de onderzoekers.

E. Konofal 2004 adviseert artsen, geciteerd door de Nature Foundation, dat de  ad/hd medicijnen beter werken als er ijzerpillen bij worden gegeven. Bij een gezond ijzergehalte zou men met minder methylfenidaat toe kunnen, een lagere dosering heeft meer effect. (of…. breken de medicijnen soms ijzer af, er wordt nergens een causale verklaring gegeven helaas).

—————————————————————————————————–

Onze ADDLeaks stelling is: er is blijkbaar ijzer nodig voor het aanmaken van dopamine.

Hoe neurotransmitters gemaakt worden zou nu juist een hele belangrijke onderzoeksvraag zijn, maar de onderzoekers beperken zich tot snel statistisch onderzoek betaald door de pharmaceutische industrie. Er is te weinig fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de werking van neurotransmitters.

Dopamine zorgt voor filtering en ordening van informatie. Ad/hd-ers hebben meer dopamine nodig omdat hun zintuigen meer ongefilterde info doorlaten. Ook verbranden ad/hd ers meer dopamine. (de hersens staan vaak in de keep all options open – stand, de brainstorm stand), een manier van denken die meer dopamine vergt. Hierdoor is de ad/hd-er gevoeliger voor slechte voedingsgewoontes. Ze zijn de ”canary in the colemine”: zij zijn de eersten die last krijgen van slechte voeding, omdat zij die bouwstenen juist meer nodig hebben.

Voedingsadvies: Als u zuivelproducten en vleesproducten tegelijkertijd eet, (ham/kaas tostie, spagetti bolognese met kaasrasp, cheeseburger) dan kunnen de stofjes in de kaas de opname van ijzer uit het vlees belemmeren. Men kan een soort van kosher gaan eten in de strijd om een hoger ijzergehalte. 

  • Geen kaas meer overal op. Geen glas melk bij uw eten.
  • Vers eten. In kant en klaar zit veel minder ijzer dan in vers.
  • Wissel van supplement. Indien u altijd al ijzer slikt maar uw ijzer gehalte is nog steeds te laag: probeer dan eens een ander supplement. De ijzerpillen van de apotheek zijn wellicht beter dan die van de Hema of Kruitvat. Sommige suplementen worden beter opgenomen dan anderen.
  • Vaak laten testen. Het is een eenvoudige goedkope test, het is heel gewoon dit zeg twee keer per jaar te laten testen, daar heeft u recht op, wacht niet tot u flauwvalt of uren voor u uitstaart. U bent als ad/hd-er een topsporter die regelmatig recht heeft op een checkup.
Posted in: voeding